De Bijen bij de molen.

molenbijenIOm bijen is de laatste jaren veel te doen. Vooral door de bijensterfte waar bij de Kesselse molen ook wel eens sprake van is geweest.

Bijen verzamelen honing dat is wel bekend. De was waar ze de raten uit bouwen wordt echter ook gewonnen en door de molenaar gebruikt. Met deze bijenwas smeert de mulder de kammen van de tandwielen in de molen. Zo blijven deze soepel inelkaar lopen en is er weinig slijtage.

Bijen kijken

Bij de Kesselse molen staan verschillende bijenkasten. Hier ziet men bijen aan en af vliegen om de nodige nektar, stuifmeel en propolis te verzamelen. Eén van de kastjes is langwerpig. Hierin leeft een bijenvolk dat door de imker zoveel mogelijk met rust wordt gelaten. lattenkast01.jpgDeze bijen worden aan hun natuurlijk gedrag overgelaten. Dit is een zogenaamde Lattenkast (topbarhive).Bijzonder aan deze kast is dat er een raampje in zit. Zo kan men bij een bezoek aan het molenerf kijken in de bijenkast en gade slaan wat de bijen daar binnenin allemaal doen. Heb je bijvoorbeeld wel eens een bijendans gezien?

Zwermen

In het voorjaar kunnen bijen zwermen. De bijen in het lattenkastje kunnen dit ook doen. Het volk vermeerdert zich dan en even zoemt het van de bijen rond de Kesselse molen. 

zwermbijmolen

Dit is niet erg of eng. De zwerm bijen steken zelden en ze zullen gauw aan een tak samenklonteren om een nieuw huis te zoeken. De imker vangt ze dan weer met een kastje of bijenkorf. Ga dus nooit bijen uit een boom slaan. Ben ook niet bang dat ze in huis komen als ze dichtbij huis neerslaan. Dit zullen ze niet doen!

Meer info: klik hier

Bijenzwerm in de tuin? Waarschuw de Kesselse imker of de molenaar en hij komt deze weghalen! klik hier