Speelmolen

Crit Peeters.jpgBij de Kesselse molen prijkt sinds begin 2012 een minimolen. Een replica van de standerdmolen van Helden. Bijzonder is dat deze molen, gebouwd omstreeks 1963 door de knecht van de oud-molenaar is gebouwd.

Crit Peeters (foto rechts) uit Helden werkte in zijn jonge jaren op de maalderij van de familie Verlinden. De maalderij was de opvolger van de Heldense standerdmolen, ook wel 'meule op de Dreese' genoemd. Het pricize bouwjaar van deze Heldense molen is niet bekend. Wel dat de oudste inscriptie in de molen 1681 was.

Molens hebben de interesse van Crit gewekt, daar hij deze molen in miniatuur gebouwd heeft. Wie denkt dat modelmolens iets van deze tijd is, heeft het mis. Al eeuwenlang maakte mensen kleine molens waar de jeugd dan mee speelde. De zogenaamde speelmolens. Desondanks waren het vaak heel gedetaileerd nagebouwde modellen van bestaande molens.

Historie

020220122900.jpg

De speelmolen is dus ruim 40 jaar geleden gebouwd in Helden. Daar heeft de molen tot februari 2012 gestaan in een wei op 't Höltje, zoals de straat daar heet. De molen stelt een replica van de oorspronkelijk Heldense molen voor.

In de wei bij Peeters stond het molentje dicht bij een stal en van goede windvang was dus geen sprake. Vandaar dat er in de molen een motor werd gebouwd zodat de wiekendrager toch draaiend te bewonderen was.

Naar Kessel

010220122874.jpgBegin 2012 besloot Peeters de molen van de hand te doen. Zodoende kon de molen in Kessel terecht komen. Alhier werd ze opgericht op het molenterein van de Kesselse Sint Anthoniusmolen. Middels nieuw vervaardigde molenzeilen en een iets betere windvang in dan in Helden is de molen nu enkel op windkracht draaiende te zien. Inmiddels is er een dynamo in de molen geinstalleerd die voor kleine stroomopwekking zorgt.

Restauratie

04072012688.jpgIn de zomer van 2012 heeft de molen een opknapbeurt gehad. Vooral schilderwerk was aan de orde en herstel van enkele slechte plekken in de roeden en Van Busselneus.

Bij de schilderbeurt is de kleurstelling van de molen enigszins gewijzigd. De witte trap is bruin geschilderd en de bruine hekjes op het balkon wit. De roeden zijn zwart gemaakt en de Van Busselneuzen zilverkleurig. Verder is de molen in precies zelfde kleuren geschilderd.