Iconen en Symbolen

jacobs 1936-2

Molens domineren al eeuwen het Limburgse landschap. Vooral vanaf de 19e eeuw steeg het aantal windmolens gestaag in stad en dorp. Elk dorp had er wel twee in de 19e eeuw. Zo was het ook in Kessel.
De oude windmolen stond aan de Baarloseweg/Schijfweg noord. Deze molen, die bekend staat als de molen van Jacobs, heeft hier tot november 1944 gestaan. De molen werd door brand verwoest.
De huidige molen van Kessel is in 1978 naar Kessel gekomen en heeft, in tegenstelling tot de molen van Jacobs, de Duitse beschietingen vanaf de overzijde van de Maas wel overleefd.

Baken

Buiten de functie in de voedselvoorziening waren molens merkante verschijningen in het landschap. Van verre is een molen in het silhouet van een dorp te herkennen, samen met het kasteel en de kerk. 

Ze werden daarom ook vaak gebruikt als baken door reizigers en als herkenningspunten voor passanten. Met het verdwijnen van de molens in de Tweede Wereldoorlog verdwenen ook deze bakens en herkenningspunten. Gelukkig is in Kessel nog één molen bewaard gebleven en is ook het Kasteel weer een herkenningspunt langs de Maas.

Ontmoetingsplaats

Het glazen Album   Kessel a

Molens, of het nou wind- of watermolens betreft, waren ontmoetingsplaatsen door alle eeuwen heen. Mensen kwamen er elkaar tegen en die gelegenheid werd niet ongebruikt gelaten om de laatste nieuwtjes en gebeurtenissen uit te wisselen. 

Berichtgeving

De wieken van de molen werden gebruikt voor het doorgeven van berichten. Uitingen van vreugde en rouw, maar ook seinen van gevaar en onraad in oorlogstijd. De molen van Jacobs rechts op de foto staat hier in de vreugde-stand tijdens de kermis van 1935. In die tijd was kermis een groot feest.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in het geheim gemalen op de molen van Gastreich (St Anthoniusmolen). Dit werd bij voorkeur 's nachts gedaan. De wieken werden dan daags ervoor in een van te voren afgesproken stand gezet, zodat de boeren konden zien dat er die nacht gemalen ging worden.

Standerdmolen

geschiedenis picture2De molen zelf is als verschijningsvorm uniek voor de streek. De enige standerdmolen die Noord-Limburg nog rijk is staat in Kessel. En deze verschijningsvorm, het type standerdmolen, is zo karakteristiek voor deze streek. Lang bleven deze molens hier bewaard en werden ze zelfs steeds verder technisch verbeterd. De Kesselse molen is wat dat betreft een mooi voorbeeld van een 'moderne' standerdmolen. De molen is niet voor niets als voorbeeldmolen gebruikt in het boek 'De Standerdmolen' van de schrijvers Jan Schiers, Dick Zweers en Erik Tijman. De standerdmolen is daarmee een icoon voor onze streek!