Limburgse Molendag 2017

WP 20160903 16 35 21 ProOp zondag 1 oktober van 11.00 tot 16.00 uur is het weer Limburgse Molendag. Dé kans om vele molens en molenaars in Limburg in actie te zien. Maar liefst 55 molens zijn die dag gratis te bezoeken. Jong en oud kan ontdekken hoe een molen werkt en genieten van speciale activiteiten op en rond de molens. Bijna overal geven molenaars en molengidsen uitleg. Daarnaast zijn er op diverse plekken demonstraties, exposities, muzikale optredens en molenrijke wandel- en fietsroutes. Kijk op www.limburgsemolens.nl en www.hklimburg.nl/limburgsemolendag voor het volledige programma en de deelnemende molens.

Natuurlijk is de Kesselse molen elke zaterdagmiddag en elke woensdagmiddag open, maar op deze Limburgse Molendag zullen ook wij onze deuren extra open zetten! Bakker Peeters heeft extra Speltbroden gebakken en de Kessselse kusjes zijn natuurlijk voldoende op voorraad!

 

Smaakmarkt 2017

Ook dit jaar staan we met de streekeigen producten die we op de Kesselse molen maken op de Smaakmarkt in Beesel. Voor de 5e opeenvolgende keer organiseert de Stichting Kernoverleg Beesel en Haar smaakmarkt kopToekomst op zondag 10 september 2017 van 11:00 uur tot 17:00 uur wederom een "Smaakmarkt" in het centrum van Beesel.

De entree is gratis.

Op de smaakmarkt vindt u een bijzonder en divers aanbod van regionale produkten. Bij de opzet van de markt zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • gezonde voeding met een herkenbare herkomst
  • dierenwelzijn staat voorop
  • kwalitatieve en smaakvolle produkten
  • kleinschalige produktiemethode n
  • produktie veroorzaakt geen schade aan leefomgeving
  • Op de markt vindt u een uiteenlopend produktaanbod zoals groente, fruit, vlees/vis, meel/brood, drank, zuivel en delicatessen. Naast de verkoop van produkten staat het informeren over en het proeven van de produkten centraal.

De opzet is gelijk aan de voorgaande jaren dus ook dit jaar kunt u weer volop proeven van al het lekkers uit de regio.

Duurzaamheidsprijs

In 2013 is een duurzaamheidprijs uitgereikt door de gemeente Beesel. De Smaakmarkt past binnen de gestelde kaders van duurzaamheid. Een substantieel deel van deze prijs is aangewend om de continuïteit van de markt te garanderen.

Open Monumentendag 2017

VoLogoOpenMonumentendagkl1or Open Monumentendag 2017 is als thema gekozen: 'Boeren, burgers en buitenlui'. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

'Boeren, burgers en buitenlui', dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

Molens passen natuurlijk ook in deze context. Ze waren de niet te missen schakel in de voedselvoorziening. Zowel voor mens als dier. De boer die het graan verbouwd, de molenaar die het maalt en de bakker die er brood van maakt. Dat is de bekende gang van zaken. Minder bekend is dat molens ook veel veevoer vermaalden. Vooral in het begin van de 20e eeuw  was het het voornaamste middel van bestaan voor de mulders. 

De Kesselse molen maalt vandaag de dag nog steeds. Nu enkel nog voor menselijke consumptie. De molen is daarmee nog steeds een schakel in de voedselketen. Het aloude proces van malende molenstenen geeft meel met een speciaal karakter. 

De molen is tijdens het monumentenweekend alleen op zaterdag 9 september geopend van 13.00 - 17.00 uur.

 

 

Kesselse Kusjes

kesselse kusjes hallo peel en maas.JPG 1
Op 11 juli werd bij de molen een nieuw Kessels product gepresenteerd. Een koekje dat de herkenbaarheid van Kessel moet vergroten.

De roomboter koekjes van ons speltmeel zijn gebakken door Bakker Peeters hebben een verassende frisse smaak. Op reeds 15 plaatsen in Kessel zijn de koekjes verkrijgbaar, waaronder vrijwel alle Kesselse horeca. De koekjes hebben als doel Kessel op de kaart te zetten en passen in de nieuwe campagne "Ik neem je mee naar Kessel". 

kesselse-kusjesHet Kessels streekproduct kwam tot stand door samenwerking van verschillende partijen. Dit zijn Pim Jansen van Restaurant Corsica, Geert van Bergen van Artline, Hennie Verhagen namens Branding Kessel en Bakker Peeters.

Zomeronderhoud

De zomer kent warme dagen waarbij het niet hard waait. De ideale tijd om onderhoud aan de molen te plegen. Buiten de reguliere zaken als het controleren van wiggen en verfwerk krijgt de molen binnenkort een nieuwe slof.

WP 20170628 15 34 18 Pro a

De dagen dat de wind nalaat worden gebruikt om onderhoud aan de molen te plegen. Onder aan de trap hangt een extra zware trede. Deze is aan vervanging toe door inrotting. Een nieuwe eiken plaat is daarvoor geleverd door Limburg Hout. Nu dient de oude slof hieruit nog precies nagemaakt te worden. De molenaars zijn daar al mee gevorderd. Binnenkort zal de oude verwijderd worden en meteen de nieuwe er voor in de plaats worden gemonteerd. Dit dient snel te gebeuren, want zonder slof is de molen niet op normale wijze op de wind te kruien

WP 20170628 15 35 37 Pro a

Binnen in de molen wordt de electrische installatie verbeterd en uitgebreidt. De uitbreiding wordt met ouderwets schakelmateriaal gemaakt, zodat het in het intererieur van de molen blijft passen.

Ondertussen gaat op de windrijke dagen het ambachtelijk maalwerk in de molen natuurlijk gewoon door. De molenstenen zijn recent nog nagekeken. De stenen malen prachtig!

Aanvullende gegevens