Brood en de Industrie

Natuurlijk is het meel dat van de molen komt 100% volkorenmeel, met alle gezonde bestandsdelen er nog in. De industrie maakt daar maar weinig gebruik van. Er zijn tegenwoordig vele soorten brood te koop. Witbrood, bruinbrood, maisbrood, extra volkorenbrood, de keuze is reuze. Toch is niet elk brood dat wat het lijkt!

Supermarkt Jumbo kreeg 'het gouden windei' toegekend, van voedselwaakhond Foodwatch, nadat bleek dat in hun maisbrood helemaal geen mais was verwerkt. Notabene stond op de verpakking de tekst "Goud eerlijk". De misleidingen en gebrek aan transparantie zijn gewoon geworden in de broodindustrie. Zelfs bij sommige Warme Bakkers is het aangeboden brood fabrieksbrood dat in de betreffende winkel wordt afgebakken. In een uitzending van Jinek zet Teun van de Keuken het een en ander uiteen:

 

 

 

sneeuw in Kessel

Terwijl de molen nog in de vreugd staat vanwege de toeving van het molenaarsambacht op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed, dwarrelde de sneeuw dezer dagen neer op het Kesselse land. Enkele plaatjes van onze fotograaf Ger Bos:

P1410920 a

P1410934 a

Immaterieël Erfgoed UNESCO

UNESCO, de wereld monumentenorganisatie, heeft het ambacht van Molenaar namens Nederland op de lijst van immaterieel erfgoed geplaatst. Vanwege deze benoeming is de molen in de vreugd gezet!

Het ambacht molenaar is door en door verweven in de Nederlandse cultuur. Eeuwen lang waren de mulders een belangrijke schakel in de voedselvoorziening. Ook de lagere delen in het westen van ons land hadden niet bestaan als er geen poldermolens waren geweest die ervoor zorgde dat men droge voeten hield. 
Tenslotte zorgde een groot aantal industriemolens, die houtzaagde, olie sloegen, verf maakte en tal van andere toepassingen, ervoor dat Nederland in de 17e eeuw een industriele voorsprong had in de wereld.

Voor ons is het een bevestiging dat we het ambacht van korenmolenaar moeten blijven uit oefenen en zorgen dat jeugdige opvolgers het goed gaan aanleren en doorgeven naar volgende generaties!

 

Limburgse Molendag 2017

WP 20160903 16 35 21 ProOp zondag 1 oktober van 11.00 tot 16.00 uur is het weer Limburgse Molendag. Dé kans om vele molens en molenaars in Limburg in actie te zien. Maar liefst 55 molens zijn die dag gratis te bezoeken. Jong en oud kan ontdekken hoe een molen werkt en genieten van speciale activiteiten op en rond de molens. Bijna overal geven molenaars en molengidsen uitleg. Daarnaast zijn er op diverse plekken demonstraties, exposities, muzikale optredens en molenrijke wandel- en fietsroutes. Kijk op www.limburgsemolens.nl en www.hklimburg.nl/limburgsemolendag voor het volledige programma en de deelnemende molens.

Natuurlijk is de Kesselse molen elke zaterdagmiddag en elke woensdagmiddag open, maar op deze Limburgse Molendag zullen ook wij onze deuren extra open zetten! Bakker Peeters heeft extra Speltbroden gebakken en de Kessselse kusjes zijn natuurlijk voldoende op voorraad!

 

Smaakmarkt 2017

Ook dit jaar staan we met de streekeigen producten die we op de Kesselse molen maken op de Smaakmarkt in Beesel. Voor de 5e opeenvolgende keer organiseert de Stichting Kernoverleg Beesel en Haar smaakmarkt kopToekomst op zondag 10 september 2017 van 11:00 uur tot 17:00 uur wederom een "Smaakmarkt" in het centrum van Beesel.

De entree is gratis.

Op de smaakmarkt vindt u een bijzonder en divers aanbod van regionale produkten. Bij de opzet van de markt zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • gezonde voeding met een herkenbare herkomst
  • dierenwelzijn staat voorop
  • kwalitatieve en smaakvolle produkten
  • kleinschalige produktiemethode n
  • produktie veroorzaakt geen schade aan leefomgeving
  • Op de markt vindt u een uiteenlopend produktaanbod zoals groente, fruit, vlees/vis, meel/brood, drank, zuivel en delicatessen. Naast de verkoop van produkten staat het informeren over en het proeven van de produkten centraal.

De opzet is gelijk aan de voorgaande jaren dus ook dit jaar kunt u weer volop proeven van al het lekkers uit de regio.

Duurzaamheidsprijs

In 2013 is een duurzaamheidprijs uitgereikt door de gemeente Beesel. De Smaakmarkt past binnen de gestelde kaders van duurzaamheid. Een substantieel deel van deze prijs is aangewend om de continuïteit van de markt te garanderen.

Aanvullende gegevens